neljapäev, 2. aprill 2020

9. IT juhtimine ja riskihaldus

Üheksanda nädala ülesandeks on kirjeldada kaht tuntud IT-juhti, kes esindavad kaht erinevad juhitüüpi. 


Siinohal tooksin välja ka kursuse materjalis kirjeldatud erinevad juhi tüübid:
  • juht (leader) – juhil peab olema selge pilt sellest, kuhu ta tahab jõuda, ning ta peab suutma „vedada” sinna kogu meeskonna.
  • teavitaja/suhtleja (communicator) – juht kogub, süstematiseerib ja levitab infot vastavalt saajate rollidele; halba ei tee ka võime infot tõlgendada ja eri osapooltele arusaadavaks teha, samuti tuleb aeg-ajalt otsustada, kellele seda jagada (allpoolkirjeldatud häireolukord on heaks näiteks).
  • treener/juhendaja (coach) – juht peaks suutma valida õiged inimesed ning stimuleerida nende edasist arengut, samuti on sarnaselt meeskonnamängude treeneritele kesksel kohal koostööoskuste edendamine meeskonnas.
  • mentor/õpetaja (mentor) – ideaalis tuleneb juhi autoriteet mitte tema ametikohast, vaid teadmistest ja isiksuseomadustest; eriti oluliseks muutub see olukordades, kus on vaja pikemaajalist lähedast koostööd väheste inimestega. Siin leiab huvitavaid näiteid vaba tarkvara maailmast.
  • arengumootor (change agent) – juhi ülesandeks on tagada ajaga kaasaskäik ning innovaatilise õhkkonna loomine; selle rolli headeks näideteks on olnud Apple'i juhid.
  • ülemus (power broker) – vahel peab juht ka võimu kasutama, ent selle oskusest sõltub tihti, kuidas olukord laheneb ning kas sellega võivad tekkida uued riskitegurid (näiteks töötaja vallandamisel).


Et mitte diskrimineerida, kirjeldan ühte nais- ja ühte meesjuhti, üks neist eestlane ja teine välismaalane.

Esiteks Kristel Kruustük, rahvusvahelise IT-ettevõtte Testlio juht. Mis mulle väga meeldib on see, et Kristel alustas IT õpinguid nö puhtalt lehelt, ta ei olnud juba põhikoolist saadik teadnud, et ta tahab IT-d õppida ja juba siis näiteks programmeerimisega alustanud. See annab ka minule lootust, et ka minust võib asja saada :) Väga positiivne ja sihikindel noor naisterahvas, kellel on siht silme ees ning kes ei karda ka ebaõnnestumisi. Kindlasti väga suureks eeskujuks noortele naistele, kes veel ei tea, mis valdkonnas nad tahaksid pärast keskkooli tegutseda. Ehe näide, et naine IT-sektoris või üldisemalt tehnoloogiavaldkonnas ja ettevõtluses, on tänasel päeval täiesti OK. Minu arvates on Kristel juht / leader tüüpi, kuna ta teab, kuhu ta soovib välja jõuda ning nagu näha, oskab ta suurepäraselt oma tiimi püstitatud eesmärkideni juhtida. 

Teiseks Steve Jobs, infotehnoloog ja ettevõtja, Apple Inc. üks asutajatest ja kauaaegne tegevjuht. Jobsil olid oma arusaamad nii inimeste kui ka firma juhtimisest, mis kõigile kaugeltki meelt mööda ei olnud. Jobs ise on oma karmi töötajatega käitumise kohta öelnud, et kõik tema töötajad on väga targad ning võiksid valida töötamise üks kõik millises teises firmas, kuid millegipärast nad seda ei tee ning nende koostöö tulemusena on sündinud imelisi asju. Tema edu võtmeteks olid muuhulgas fookus õigetele asjadele, lihtsus ja elegantsus (näiteks disainis), end to end vastutuse võtmine, teistest maha jäädes tuleb teha suurem hüpe innovaatilise toote näol, toode ise on tähtsam kui kasum, mitte teatud gruppidele fookuse seadmine, oluline on teada nii suurt pilti kui ka detaile, humanitaarteaduste ühendamine teadusega, näost näkku kohtumised. Jobs oli kontrollifriik, kes ideede saamiseks kaasas küll teisi inimesi, kuid lõpp otsused tegi siiski ise. Minu arvates oli Jobsis nii arengumootori, juhi kui ka ülemuse tüüpi.

Üldiselt arvangi, et ükski juht ei ole ainult ühte konkreetset tüüpi, vaid on kombineeritud erinevatest tüüpidest ning kindlasti tuleb see pigem kasuks kui kahjuks.


Kasutatud kirjandus:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

13. Teistmoodi IT

13.nädala ülesnadeks on valida õppejõu teksti põhjal enda jaoks kõige uudsem tugilahendus ja seda kirjeldada. Tuleb tunnistada, et ega ma ...