neljapäev, 13. veebruar 2020

2. Arpanetist Facebookiniː Interneti kujunemislugu

Selle nädala teemaks on kirjeldada kaht erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiate / tavadega või muul põhjusel välja surnud).

E-mail
E-post ehk elektronpost on e-kirjade interneti teel edastamise ja vastuvõtmise süsteem. Enne e-posti loomist saadeti sõnumeid kirjade ja telegrammidena, hiljem ka teleksite ja faksidena.
Eksperimentaalne e-posti ülekandmine arvutisüsteemide vahel algas varsti pärast ARPANETi loomist 1969. aastal. E-maili "isaks" peetakse  arvutitehnik Ray Tomlinsoni, kes saatis esimese meilisõnumi võrgu kaudu. Ta võttis kasutusele märgi @, et eraldada kasutaja nime ning arvutit (aasta 1971). Arvutid, mille vahel esimene meilivahetus toimus, asusid üksteise kõrval.
Oluliseks teetähiseks e-posti ajaloos on 3.august 1984, kui USAst saadeti Saksamaale esimene e-kiri.
Tänapäeva maailmas ei kujuta keegi meist ette elu meilisõnumiteta. E-post on igas töövaldkonnas igapäevaseks suhtlusvahendiks ning inimestel on tavaliselt kaks või enamgi meili aadressi, mida kasutatakse erineva otstarbe jaoks. E-kirjade vahetamine tavasuhtluses on ilmselgelt vähenenud tänu erinevate sotsiaalvõrgustike loomisega, kus on palju lihtsam ja kiirem sõpradega kontakteeruda ning igapäevaseid teemasid arutada chattides.
Kuigi enamik, umbes 90% kõigist e-mailidest on rämpspost, on see siiski väga oluline komponent praeguses ühiskonnas.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_email
https://et.wikipedia.org/wiki/E-post
https://en.wikipedia.org/wiki/Email_spam

Muusika
Muusika kuulamise meetodid on drastilisel muutnud viimase 70 aasta jooksul.
1950-ndate alguses leiutati esimesed transistorraadiod ja 1960 ja 1970-ndatel oli see kõige populaarsem elektrooniline kommunikatsioonivahend. Tänapäeval kasutatakse transistorraadiot veel autodes, kuid kodudest enam naljalt seadeldist ei leia. Muusika kuulamise harjumusi muutis kaasaskantava transistorraadio leiutamine, mis võimaldas inimestel muusikat nautida igal pool. 1980-ndate alguses asendati odavad transistorraadiod kõrgema audio kvaliteediga toodetega, nagu näiteks kaasaskantavad CD pleierid, selle järgselt kaasaskantavad meedia pleierid (nt MP3 mängijad). Tänapäeval aga on muusikakuulamiseks vaid üks vahend - nutiseade. Läbi mitmesuguste äppide (nt Spotify, Apple Music, Google Play Music, Tidal jne) on erinevate artistide muusika kõigile kättesaadav. Enamik inimesi kasutab muusika kuulamiseks telefoni ning omavad kaasaskantavat kõlarit, et muusikat kas või kodus hea kvaliteediga kuulata. Tihti ühendadakse kodudes telefon kas telekaga või kõlaritega ning nauditakse muusikat seda kaudu.


https://digitark.ee/millega-kuulata-muusikat/
https://en.wikipedia.org/wiki/Transistor_radio

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

13. Teistmoodi IT

13.nädala ülesnadeks on valida õppejõu teksti põhjal enda jaoks kõige uudsem tugilahendus ja seda kirjeldada. Tuleb tunnistada, et ega ma ...