kolmapäev, 5. veebruar 2020

1. Noppeid IT ajaloost - Idufirmad

Eesti idufirmade kasv on jätkuvalt tõusu teel, kuid alati pole headest ideedest nö asja saanud. Toon siinkohal välja minu meelest kolm väga head ideed, mis kahjuks jäid realiseerimata.

Signwise. Idee oli luua esimene piiriülene e-allkirjastamise ja autentimise teenus EL-is. Plaanis ei olnud mitte luua uut digiallkirjastamise tehnoloogiat, vaid välja arendada veebiportaal, mida saavad ühtmoodi kasutada kõik digiallkirjastajad igas Euroopa riigis. Signwise’i portaali eesmärgiks oli digiallkirjastatavate dokumentide hoiustamine, allkirjastamine ja jagamine. Kuna olen välismaal elanud ning kogenud, milline peavalu ja erinevate asutuste vahel jooksmine on, et saada paberitele allkirju, siis oleks selline lahendus säästnud väga palju aega ning loodust (loe:paberit). Dokumendid oleks kiiresti arvutist leitavad ning neid ei peaks säilitama paberkandjal kaustas juhuks, kui neid vaja peaks minema.
https://ekspress.delfi.ee/kuum/signwise-arendab-uleeuroopalist-digiallkirja-teenust?id=65865906

Yoga. Targa maja juhtimise IT-süsteem. Selle idufirma lahendused võeti reaalselt ka kasutusele, koostööd tehti nt Elioniga, kuid mingil hetkel hüppaisd suurinvestorid alt ning firma läks pankrotti. Eesmärgiks oli luua intelligentne hoonesüsteem, lahendust pakuti nii uutele kui ka renoveeritavatele kontoritele, kortermajadele ja eramutele. Minu meelest oleks päris tore, kui kontoris liiguksid kardinad ette või eest ära vastavalt valguse tasemele ja samuti kustuksid tuled automaatselt, kui valgus tase on piisavalt kõrge tagamaks õige valgustatus. Esiteks muudaks see meie elu mugavamaks ja lihtsamaks, kuid teisalt säästaks ka loodust ja energiat.
https://www.aripaev.ee/uudised/2012/02/14/yoga-targa-maja-looja

Palleter. Esialgne idee oli luua süsteem, mis aitaks kokku viia kaubiku, kus oleks veel tühja ruumi ning inimese / firma, kes soovib oma kaupa transportida. Pärast tehnoloogia loomist, kui nii vedajatele kui klientidele tehti juba pakkumisi, selgus, et teostus ei tööta. Seda nii ajalises kui ka hinnalises mõttes. Äri otsustati lõpetada. Idee oli minu arvates päris hea, et kaubikud ei peaks pooltühjalt sõitma ja kliendid saaks kulusid jagada, sh säästa ka aega ja loodust. Ilmselt Eesti on sellise idee jaoks väike, just selles mõttes, et meil pole nii palju ettevõtteid ning veoautosid, kes teenuse pakkumisest huvitatud oleksid.  Pärast pankroti otsuse teatamist osteti aga nende tehnoloogia ära, firma tegutseb uue nime alt ning ärimudel on sootuks teistsugune kui varasemalt. Nimelt pakutakse nüüd teenust suurtele ettevõtetele saadetiste liikukmise jälgimiseks. 
https://digi.geenius.ee/eksklusiiv/kevadel-poe-kinni-pannud-palleteri-ostis-ara-maailma-suurimaid-erakapitalifonde-ari-jatkub-uue-nime/





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

13. Teistmoodi IT

13.nädala ülesnadeks on valida õppejõu teksti põhjal enda jaoks kõige uudsem tugilahendus ja seda kirjeldada. Tuleb tunnistada, et ega ma ...